Lettergrootte:

Informatie

Botterwerfcomplex Nieuwboer - Rode Loods
Rijksmonument
Datering: 1901
Locatie: Bunschoten-Spakenburg, Spakenburg
Havenstraat 26, 3752 AC
Coördinaten: 52.25481,5.378709
Gebied: Rijksbeschermd dorpsgezicht "Havengebied Spakenburg"
 
Inleiding
Rode LOODS, behorend tot het complex 'werf Nieuwboer' en dateert van omstreeks 1901 en werd in 1993 gerenoveerd. De loods is gelegen aan de noordoostzijde van de werf, parallel aan de oudste helling en met de nokrichting haaks op de overige drie hellingen.

Architectonische beschrijving
De loods is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met rode Hollandse pannen gedekt ongelijkzijdig zadeldak met oost-westelijke nokrichting. De loods heeft gevelwanden in rabatdelen en messing en groefdelen. De planken zijn rood geschilderd. De goot rust op klossen. De westgevel is een topgevel met links een deels stenen onderbouw met venster en rechts een deur. De tweede bouwlaag bevat een luik met dubbele deuren en links een negenruits venster tussen rabatdelen. De topgevel bestaat uit messing en groefdelen, kraagt iets uit en is afgewerkt met windveren en een makelaar. De zuidgevel in rabatdelen heeft in de eerste bouwlaag vier liggende zesruits vensters. In de tweede bouwlaag zijn vier negenruits vensters gezet, waarvan de twee rechter met schuifpanelen onder de vensters zijn uitgevoerd. De noordgevel is blind en opgetrokken uit messing en groefdelen. De oostelijke topgevel heeft links in de eerste bouwlaag, die bestaat uit messing en groefdelen, een deur. In de tweede bouwlaag, uitgevoerd in rabatdelen, zijn een vijftienruits- en een twaalfruitsvenster gezet met schuifpanelen onder de vensters.

Waardestelling
De rode loods is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tweelaags opslagloods, behorend bij een scheepswerf. Tevens van ensemblewaarde vanwege de prominente ligging aan de Oude Haven en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige complexonderdelen van de scheepswerf.

Bronnen en literatuur
- Rijksdienst voor het Cultureel ErfgoedCommentaar/Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item
Titel (niet verplicht)
Naam (niet verplicht)
Bericht
Upload
Beveiligingscode:
Niet leesbaar? Vernieuw tekst