Lettergrootte:

Informatie

Botterwerfcomplex Nieuwboer - Botterloods
Rijksmonument
Datering: 1850/1900
Locatie: Bunschoten - Spakenburg, Spakenburg
Oude Schans 86, 3752 AH
Coördinaten: 52.25476,5.378314
Gebied: Rijksbeschermd dorpsgezicht "Havengebied Spakenburg"
Registratienummer: RM 520414
Naam object: Botterloods
Vroegere functie: scheepsloods met woning
 
Inleiding
BOTTERLOODS met bovenwoning, behorend bij scheepswerf 'Nieuwboer', is gebouwd tussen 1850 en 1900 en is met de voorgevel gesitueerd aan de Oude Schans. De demontabele achtergevel is westelijk aan het werfterrein gelegen.

Architectonische beschrijving
Het pand is grotendeels in baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een met rode en gesmoorde Hollandse pannen belegd schilddak. Tegen de zuidgevel is een aanbouw onder plat dak gezet die een deel van de werkplaats (botterloods) bevat en de aansluiting vormt met de smederij. De bakstenen voorgevel of westgevel heeft in het midden een openslaande deur met bovenlicht onder getoogde strek. Links is een twintigruits schuifvenster gezet, rechts een deur met bovenlicht. In de tweede bouwlaag zijn twee zesruits schuifvensters gezet. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met openslaande deuren en wangen. De achtergevel is van hout en bestaat uit een constructie die grotendeels demontabel is ten behoeve van het op de helling trekken van schepen. Er zijn drie roedenvensters aangebracht. De linkerzijgevel heeft een vijftal kleine vensters. De rechterzijgevel is tegen de smederij gelegen. De aanbouw bevat een aantal schuifvensters. De tweede bouwlaag bevat eveneens een aantal schuifvensters en is aan de oostzijde deels uit houten messing en groefdelen opgetrokken. Het interieur heeft aan de noordoostzijde een lieropstelling achter een houten wand. Aan de zuidwestzijde is in een lager bouwdeel de werkplaats gesitueerd. Het deel van de werkplaats aan de westzijde heeft een lager plafond. De entree tot de bovenwoning is gelegen aan de zuidwestzijde.

Waardestelling
De botterloods met bovenwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als goed herkenbaar voorbeeld van een loods voor scheepsbouw uit de tweede helft van de negentiende eeuw, alsmede vanwege functionele en situationele waarde vanwege de ligging aan de westzijde van het werfterrein en en de relatie met de overige complexonderdelen.

Bronnen en literatuur
- Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed



Commentaar/Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item
Titel (niet verplicht)
Naam (niet verplicht)
Bericht
Upload
Beveiligingscode:
Niet leesbaar? Vernieuw tekst