Lettergrootte:

Informatie

Baarhuisje (op Memento Mori)
Rijksmonument
Datering: 1908
Locatie: Bunschoten - Spakenburg, Bunschoten
Stadsspui 1b,
Coördinaten: 52.24319,5.371362
Gebied:
Registratienummer: RM 520417
Naam object: Baarhuisje
Vroegere functie: opbaren en grafbezoring
Architect: ir. A. Jurling (gemeenteopzichter)
Opdrachtgever: Gemeente Bunschoten
Bouwstijl: Neo-gotisch
 
Inleiding
BAARHUISJE in neogotische stijl (1908), vermoedelijk gebouwd naar ontwerp van de gemeenteopzichter A. Jurling.

Stedenbouwkundige en landschappelijke aspecten
Het baarhuisje is gesitueerd aan de oostzijde op de Algemene Begraafplaats en ligt in het midden van de begraafplaats in de as van het hoofdpad op een verhoogd terrein aan de Bikkersweg

Architectonische beschrijving
Het baarhuisje is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en heeft een zadeldak tussen tuitgevels met gesmoorde Tuile-du- Nord. De uitgemetselde gevelhoeken worden evenals de tuitgevels bekroond door kunststenen obelisken. De daklijnen van de tuitgevels hebben een bepleisterde ezelsrug. De spitsboogvensters zijn uitgevoerd met een ijzeren roedenverdeling en vorktracering in de vensterkop met groen matglas. Op halve hoogte van de gevel loopt rondom een sierband van rood- en geelgeblokte verblendsteen. Deze band loopt ter hoogte van het kalf van de vensters en zet zich langs de spitsbogen van de vensters voort. De voorgevel of oostgevel is een topgevel met in het midden een driedelige opgeklampte deur. Ernaast zijn twee spitsboogvensters aangebracht en erboven bevindt zich één groot spitsboogvenster. Daarboven is een gevelsteen met het jaartal `1908' aangebracht. De achtergevel is nagenoeg identiek aan de voorgevel. De langsgevels bevatten elk drie spitsboogvensters.

Waardestelling
Het baarhuisje uit 1908 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en fraai gedetailleerd voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws baarhuisje in neogotische stijl. Tevens van algemeen belang vanwege de situationele- en ensemblewaarde door de ligging op de hoofdas van de eerste aanleg van de begraafplaats omringd door graven die collectief van belang zijn.



Commentaar/Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item
Titel (niet verplicht)
Naam (niet verplicht)
Bericht
Upload
Beveiligingscode:
Niet leesbaar? Vernieuw tekst